Sådan sørger du for ordentligt lys i værkstedet eller arbejdsrummet

Et arbejdsrum, som for eksempel dit værksted, er et rum, som skal være ordentligt oplyst. Belysningen er altafgørende for, at man kan udføre sit arbejde korrekt. Når man står ved arbejdsbordet, så skulle man nødigt knibe øjnene sammen for at kunne se, hvad man saver eller hamrer i. 

Uanset hvad du arbejder med i værkstedet eller dit arbejdsrum, så skal du have en god belysning. I denne artikel kan du læse om, hvordan du sørger for ordentlig lys i dit værksted.

Vælg den rigtige type lys

Der findes mange forskellige former for lys. Der er for eksempel forskel på solens naturlige lys og det kunstige lys, som vi får fra vores lamper. Et værksted eller et arbejdsrum er et sted, hvor der er få, eller slet ingen, vinduer, så her har du brug for rigelig med lamper. 

Når du vælger lys til et arbejdsrum, så skal du gå efter et kraftigt og koldt lys. Koldt lys er godt til arbejdsrum, fordi det får vores øjne og hjerne til at fokusere bedre.

Som tommelfingerregel skal du bruge koldt lys i arbejdsrum og varmt lys i rum, hvor du skal slappe af. For eksempel er varmt lys bedre til stuen eller soveværelset, hvor imod køkkenet og værkstedet helst have et koldt lys.

De praktiske lamper

Hvad for nogle lamper skal man have hængende i sit arbejdsrum? Der findes mange stilfulde og flotte lamper til hjemmet, som kan integreres som en smuk del af ens indretning. Men når det kommer til at indrette værkstedet, så skal du tænke mere praktisk frem for æstetisk. 

Dit værksted behøver ikke være befængt med flotte designerlamper - det ville i hvert fald være en skam. Tænk hellere over at få installeret nogle praktiske og holdbare lamper, som kan hænges i loftet eller på væggene. 

Typer af lamper til værkstedet

Så hvad for nogle lamper er gode til værkstedet og arbejdsrummet? Det mest populære valg er lysarmaturer. Et lysarmatur bruges for det meste i værksteder eller udenfor, hvor du gerne vil oplyse et større område med én enkelt lampe. Et lysarmatur er faktisk mange lamper samlet i én, så det er en kompakt og smart løsning til dig, som gerne vil have en kraftig belysning uden at skulle bakse med mange forskellige lamper.

Et lysarmatur kan også holde til en del. Hvis du skulle få banket til lampen med noget værktøj eller træplader, så tager den ikke skade. 

Nogle vælger et LED armatur frem for de traditionelle lamper. LED armaturer har en længere levetid, et lavt energiforbrug og en høj effektivitet. Du får altså en super god belysning, og samtidig sparer du penge.

Tænk over placeringen

Når du har fundet de perfekte lamper til dit værksted, så kommer den næste udfordring: ophængning.

Placeringen af dine lamper er ikke tilfældig. Når det kommer til at placere din belysning, så skal du tænke over, hvordan du eliminerer så mange skyggefulde områder som overhovedet muligt. Skygge er nemlig din værste fjende, når du skal stå og betjene værktøj og maskiner. Det kan faktisk være decideret farligt, hvis du ikke kan se ordentlig og pludselig får sat en finger eller hånd det forkerte sted, mens du bruger værktøj.

Sørg for at hænge lamper både i loftet og på væggene. Pas på med at hæng lamperne med for stor afstand mellem hinanden for at undgå skygger. 

Hvis du har et stort værksted eller arbejdsrum, så sørg for at der også er belysning i hjørner og afkroge. Du skulle nødig falde over dine materialer og værktøjer, når du bevæger dig rundt.

Det er også vigtigt, at du har en loftslampe direkte over dit arbejdsbord, så lyskeglen falder direkte ned på din arbejdsstation uden at lave skygger. 

Lamperne skal kunne tåle fugt og støv

Det kan godt være en stor udfordring at finde belysning til værkstedet. Dog er det nødvendigt, at du lægger lidt ekstra kræfter og arbejde i det, så du får de bedste arbejdsforhold. Belysningen på dit værksted skal fordeles jævnt i hele rummet, det skal være tilpas kraftigt, og så skal det også holde til for eksempel fugt og støv, som spredes rundt i rummet, når du står og arbejder.

Værksteder bliver beskidte og støvede, når man står og arbejder. Nogle lamper kan ikke holde til at blive befængt med snavs, og andre tåler heller ej fugt.

Derfor er det vigtigt, at du tjekker, om din udvalgte lampe kan tåle at hænge inde i værkstedet. Et lysarmatur er et oplagt valg, men der findes andre typer af lamper, som også kan modstå ekstreme forhold. 

Menu
Top